Valentijnsdag 2018 rood hartjes

Valentijnsdag, wat vieren we nou eigenlijk?

Frank Goorhuis Linders Savly

Frank

Een paar schoenen waardeer ik net zo veel als een bos rozen!

feb 2
Valentijnsdag 2018 rood hartjes

De dag van de liefde…

Valentijnsdag. De dag waarop je als koppel niet thuis kunt komen zonder bloemen. De dag waarop je als single mooi off the hook bent. De dag waarop je je geliefde(n) een extra whatsappje stuurt.

Hoe je deze liefdesdag ook besteedt, we doen er allemaal wel iets aan. Maar waar komt Valentijnsdag nou eigenlijk vandaan? Waarom kopen we rozen, chocolade en in extreme gevallen; puppy’s?

In dit artikel leer je meer over de geschiedenis – en de betekenis van Valentijnsdag.

Rozen-Valentijn-Valentijnsdag-liefde-koppel

Dit is een wat extreme uitvoering van een V-Day date

Wat is Valentijnsdag eigenlijk?

Valentijnsdag bestaat al een tijdje. Om precies te zijn, 1522 jaar. In het jaar 496 riep paus Gelasius 14 Februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. Maar wat heeft Valentijn met de liefde te maken?

Volgens oude legendes verbood keizer Claudius II in de derde eeuw jonge mannen het huwelijk, omdat getrouwde mannen slechte soldaten zouden zijn in zijn Romeinse leger. Sint Valentijn voerde in het geheim toch huwelijken uit. Dit staat natuurlijk sterk in verband met het liefhebben van anderen! Minder feestelijk feitje: Toen keizer Claudius II hierachter kwam werd Valentijn ter dood veroordeeld. 

Door Sint Valentijn’s dapperheid vieren we sinds 496 op 14 Februari de liefde. Helaas is deze feestelijkheid geen wettelijke feestdag, dat zou net wat meer tijd geven om de rozenblaadjes te verspreiden…

Wist je trouwens dat landen als Saudi-Arabie, Indonesie en Pakistan het vieren van deze dag verboden hebben?  Het zou tegenstrijdig zijn met de islam. Balen.

Valentijnsdag koppel kus voor raam rode ballon

Valentijnsdag in de 21e eeuw ziet er iets anders uit dan in de 3e eeuw…

Waar draait het allemaal om?

Het simpelste antwoord zou zijn: je liefde voor anderen laten zien. Dat is niet per se in de romantische zin. Hierdoor hebben koppels en vrijgezellen meestal een verschillende invulling van dit concept.

Romantiek staat hoog in het vaandel bij de koppels. Rozen, wijn, een date, een avond op de bank met Robert ten Brink in All You Need Is Love… noem het maar op! Er zijn talloze DIY inspiratie video’s om je een idee te geven voor een leuke verrassing voor je partner. Zo kun je zelf chocoladerepen maken en decoreren, of wat dacht je van bonbons?

Voor vrijgezellen houdt de pret natuurlijk ook niet op. Er zijn ieder jaar speciale “single’s parties” voor de free birds onder ons. Een leuke avond met vrienden is ook een manier van liefde uiten.

Sommigen hebben helemaal niets met de dag van de tortelduifjes, en noemen het hele feest “stom”, “commercieel”, “zinloos” en “duur”. Voor deze mensen bestaan er “I hate Valentine’s Day” etentjes.

Zo zie je maar weer dat iedereen een andere mening over- en invulling van Valentijnsdag heeft, maar er voor ieder wat wils is.

Avondeten vrienden wijn

Een avondje met je vrienden is net zo leuk!

Voor wie is het bedoeld?

Als je het Sint Valentijn zou vragen zou hij waarschijnlijk zeggen dat het voor jonge mannen en hun geliefden is (vrij vertaald vanuit het derde eeuwse Romeins). Maar zoals eerder beschreven hebben culturele invloeden en marketing technieken van bedrijven er een feestdag voor iedereen van gemaakt. Zeg dit jaar eens tegen je moeder dat je van haar houdt, knuffel je hond, kat, cavia of goudvis.

Bosje-Bloemen-Valentijn-Liefde-Koppel

Zo kan het ook gewoon- pluk een bosje bloemen- straight to her heart!

Hoe overleef ik Valentijnsdag zonder…

Niet iedereen heeft het budget om een etagaire met luxe Belgische bonbons op tafel te zetten, omringd door duizenden rozenblaadjes, cadeaus en meer. Maar het hoeft allemaal helemaal niet veel te kosten! Binnenkort laten we je in onze DIY filmpjes zien hoe je (eventueel samen met je partner) zelf je eigen bonbons kunt maken, of hoe je een vel papier en een aantal foto’s omtovert tot een geweldig cadeau!

Rozenblaadjes kosten je bij de supermarkt maar een paar euro (je moet de blaadjes wel even zelf van de roos plukken), of je koopt kunst rozenblaadjes bij winkels als Action of Xenos!

Wat als je geen Valentijn hebt en je vrienden druk zijn? Ga naar de film! Bioscopen spelen slim in op feestdagen, en dat is in februari niet anders. Traditiegetrouw komt de nieuwste 50 Shades film vlak voor 14 februari uit, en er draaien ongetwijfeld nog veel meer films. Desnoods huur je thuis lekker ouderwets een videoband (lees: Netflix).

Ben jij al voorbereid? ;)

 

0/250

Vul a.u.b. geen persoonlijke informatie in.

Ben jij tevreden met dit artikel?

 • Zeer ontevreden

  Het spijt ons om te horen dat je zeer ontevreden bent! Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Ontevreden

  Het spijt ons om te horen dat je ontevreden bent! Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Neutraal

  Het spjit ons om te horen dat je niet echt tevreden of ontevreden bent. Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Tevreden

  We zijn happy om te horen dat je tevreden bent! Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Zeer tevreden

  We zijn happy om te horen dat je erg tevreden bent! Dank je! Zou je ons kunnen vertellen waarom?

Mis geen enkele aanbieding meer door onze Nieuwsbrief !

- Als eerste de beste deals direct in je inbox
- Tot 7 keer per week
- Elk moment opzegbaar

Door je aan te melden, bevestig je dat je het privacy policy hebt gelezen en je accepteert de toestemming om deals van us per email te ontvangen. (meer informatie over onze nieuwsbrief en analyses here).

Aanmelden
meer ontdekken
»