Verantwoord zonnen tips banner strand albufeira

Verantwoord en veilig zonnen, hoe moet dat?

Frank Goorhuis Linders Savly

Frank

Weet het een en ander over zonnen.

mei 25
Verantwoord zonnen tips banner strand albufeira

Die perfecte tan zonder risico’s

Nederland krijgt gemiddeld bijna 2 uur neerslag per dag. Het is dan ook geen verrassing dat we in de zomer massaal bruin willen worden.

Dat brengt wel zijn risico’s en vragen met zich mee. In dit artikel ontdek je hoe je veilig en snel bruin kunt worden en welke producten je daarbij helpen.

Meteen naar de producten!

Verantwoord zonnen tips flamingo in water

Op het water is de kracht van de zon nog sterker!

Voordelen van zonnen

Zonlicht absorberen kent vele voordelen. Men is in de lente en zomer niet voor niets actiever en vrolijker!

 • Zonlicht is de grootste bron van vitamine D. Dit is goed voor sterke botten.
 • Zonlicht werkt therapeutisch. Het is ontspannend en goedkoper dan een psycholoog.
 • Blootstelling aan UV licht verlaagt hoge bloeddruk, en is dus heel gezond.
 • Huidproblemen als eczeem en psoriasis worden veel minder door droog en warm weer.
 • Zonlicht verminderd de drang om te eten. Hallo summer body!
 • Veel mensen krijgen energie van zonlicht.
Verantwoord zonnen tips banner strand albufeira

Take us here…!

Nadelen van zonnen

Zonnebrand zou niet bestaan als zonnen alleen maar voordelen had. Hieronder een overzicht van de nadelen van (overmatig) zonnen.

 • Verbranden is het grootste gevaar van zonnen. Dit beschadigd huidcellen dusdanig dat ze niet volledig herstellen. Des te meer beschadigingen huidcellen oplopen, des te hoger de kans op problemen zoals huidkanker.
 • Huid die te veel is blootgesteld aan zon kan gaan vervellen. De nieuwe huid hieronder is extra gevoelig voor verbranding. Vervellen en zonnen tegelijk is dus gevaarlijk. En daarbij, niemand wil er uit zien als een rood met witte paddenstoel.
 • Een zonnesteek is een gevolg van te veel zon. Bij ernstige verbranding kun je duizelig, misselijk en moe worden.
 • Rimpels! Botox is niet goedkoop, dus neem dit van ons aan: UVA straling maakt de elastische vezels in je huid kapot. Hierdoor veroudert je huid extra snel en krijg je op den duur diepe groeven in je huid. Dit gebeurt uiteindelijk bij iedereen op een zekere leeftijd, maar dit zo lang mogelijk uitstellen kan geen kwaad!
Verantwoord zonnen tips verbrande rug

Pijnlijk!

Wie lopen extra risico?

Heb je net een nieuw printje in je huid laten nagelen? Blijf dan uit de zon! Tatoeëren beschadigd namelijk de huid enorm. De huid moet hiervan herstellen voordat hij de zon aan kan.

Kun je de zon niet vermijden omdat de tattoo op een lastig te bedekken plek zit, zoals een hand (of voorhoofd)? Smeer dan om de 2 uur de hoogste SPF factor op je tattoo die je kunt vinden. Zodra de tattoo genezen is moet je deze blijven insmeren als je gaat zonnen. Kleuren als rood en roze vervagen snel door de zon. Blijf nooit een complete dag in de zon!

Verantwoord zonnen tips banner tattoo

Smeer je tattoo altijd goed in!

Kinderen moeten altijd extra goed ingesmeerd worden met minimaal factor 30. De huid is gevoeliger en beschadigde cellen delen zich op (natuurlijke groei!) voordat ze kunnen herstellen van zonnebrand.

Zwangere vrouwen kunnen ook maar beter oppassen. De hitte wordt sneller te veel dan normaal en de huid is extra gevoelig voor pigmentvlekken tijdens de zwangerschap. Extra insmeren dus dames!

Last but not least, een inkoppertje. Heb je rood haar, dan ben je extra gevoelig voor verbranding. Dit komt door het huidtype wat hand in hand gaat met rood haar.

Verantwoord zonnen tips banner verbrand

Afbeelding van Bemethis op Pinterest

Tips voor verstandig en verantwoord zonnen

Gelukkig kun je van alles doen om zo snel mogelijk bruin te worden met zo min mogelijk gezondheidsrisico’s!

 • Smeer je alleen in als je langer dan 15 minuten in de zon bent. Boodschappen doen op de fiets? Niet nodig! Zo maak je zo veel mogelijk vitamine D aan zonder risico’s.
 • Blijf je langer in de zon, smeer je dan iedere 2 uur in. Zelfs als je waterproof zonnebrand opsmeert zorgen zweet en water er toch voor dat de bescherming langzaam oplost.
 • Ga NOOIT langdurig zonnen zonder zonnebrand. Zoals je al gelezen hebt veroudert de huid en vergroot je je kansen op huidkanker op een latere leeftijd.
 • De factor van je zonnebrand geeft aan hoe lang je in de zon kunt blijven. Geen zonnebrand = 15 minuten. Factor 10 = 10 x 15 minuten, dus 2,5 uur.
Verantwoord zonnen tips palmbomen schaduw

Zelfs als het bewolkt is kun je bruin worden.

 • Krijg je hoofdpijn? Dit is een teken dat je (al een tijdje) te weinig water gedronken hebt. Snel onder de kraan hangen!
 • Make-up houdt een deel van de zon tegen waardoor je niet egaal bruint. Ga dus niet zonnen met foundation op tenzij je er uit wilt zien als een chique chocoladereep: puur met wit.
 • Ga ook eens in de schaduw liggen. Hier word je nog steeds bruin, maar de hitte is wat minder.
Verantwoord zonnen tips strand grot

Zoek ook de schaduw eens op!

 • Ga niet naar de zonnebank. Dit is ongelooflijk schadelijk voor je huid en hier komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. De zon staat 149.600.000 km van je vandaan. Een zonnepaneel misschien 30 cm. Do the math.
 • Iedereen wil snel bruin worden, maar dit is niet voor ieder huidtype weggelegd. Overdrijf niet door van zonsopgang tot -ondergang in de zon te liggen maar spreid het uit over de dagen, want de kreeft-look staat niemand.
 • Smeer je na het zonnen altijd in met een after-sun lotion. Je huid heeft veel moeten weerstaan en kan wel wat hydratatie gebruiken. Nog beter: drink extra water. Van binnen en van buiten hydrateren werkt 2x zo goed!
 • Ruik aan je zonnebrand na de winter- ruikt hij muf? Dan werkt hij niet meer- op naar de drogist!

Deze producten helpen je verantwoordelijk te zonnen

Je hebt maar 1 huid, dus hierop geld besparen door niet te beschermen is af te raden. Wij zouden Savly niet zijn als we ook een paar goede deals voor je hadden gevonden ;).

Mythes en feiten over zonnen

Er wordt van alles om je oren geslingerd over zonnen. Wij zijn jouw light in the darkness en vertellen je wat klopt en wat niet.

Feiten

 • Zonnen onder een zonnebank is extreem slecht voor de huid.
 • Zonnen met een spray tan kan gewoon. Smeer je in zoals je gewend bent.
 • Zonnen veroudert de huid, zelfs als je je insmeert.
 • Te weinig zon (op jaarbasis) is gevaarlijker dan de effecten van verbranding!

Mythes

 • In de schaduw kun je niet verbranden“. Zeker wel! Die zonnestralen hebben miljoenen kilometers door de ruimte afgelegd. Die laten zich heus niet tegenhouden door een paar boomblaadjes.
 • Als ik eenmaal bruin ben verbrand ik niet meer“. Nee! De straling die je huid van binnenuit beschadigd dringt precies hetzelfde door als wanneer je nog een melkfles bent!
 • Met after-sun lotion herstelt mijn huid zich weer“. Serieus? Die lotion gaat geen gesprek aan met je huidcellen om ze te overtuigen weer onbeschadigd te worden. Een verloren vinger groeit niet meer terug, je huidcellen herstellen niet meer. Wel kun je het vervellen proberen te voorkomen door je huid goed te hydrateren. Zie je er tenminste onbeschadigd uit ;).

We hopen dat je deze zomer een geweldige tan krijgt op een verstandige manier!

Te bang om nog naar buiten te gaan? Blijf lekker binnen en blader door onze nieuwste deals.

0/250

Vul a.u.b. geen persoonlijke informatie in.

Ben jij tevreden met dit artikel?

 • Zeer ontevreden

  Het spijt ons om te horen dat je zeer ontevreden bent! Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Ontevreden

  Het spijt ons om te horen dat je ontevreden bent! Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Neutraal

  Het spjit ons om te horen dat je niet echt tevreden of ontevreden bent. Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Tevreden

  We zijn happy om te horen dat je tevreden bent! Hoe kunnen we jouw ervaring verbeteren?
 • Zeer tevreden

  We zijn happy om te horen dat je erg tevreden bent! Dank je! Zou je ons kunnen vertellen waarom?

Mis geen enkele aanbieding meer door onze Nieuwsbrief !

- Als eerste de beste deals direct in je inbox
- Tot 7 keer per week
- Elk moment opzegbaar

Door je aan te melden, bevestig je dat je het privacy policy hebt gelezen en je accepteert de toestemming om deals van us per email te ontvangen. (meer informatie over onze nieuwsbrief en analyses here).

Aanmelden
meer ontdekken
»